Kür - hvordan griber man det lige an?

/ONSDAGSBLOGINDLÆG
Emma Skov / 1 year ago


Jeg ELSKER at se kür og ride kür! Jeg synes, det er så fascinerende, når det hele går op i en højere enhed med musik og program og se, hvordan de forskellige equipager fortolker musikken. Jeg har brugt mange timer på youtube og andre sider, hvor man kan se forskellige kür-programmer. Oven i det har jeg brugt en hel del tid på at lytte til forskelligt musik, som jeg tænker passer til Cracker og jeg som equipage.

Selv står jeg lige nu i den situation, hvor jeg er rykket op i U25 klasserne, og derfor ikke længere kan bruge min youngrider kür. I U25 skal man lave en kür på Grand Prix niveau - der er forskellige krav til dit kür-program, afhængigt af, hvilket niveau du er på og hvilket niveau du skal ride din kür på. Kravene kan du finde på Dansk Rideforbunds hjemmeside under dressurprogrammer.

Jeg laver selv mit program til küren, og det er noget som jeg går og hygger mig med over en længere periode, så mit råd er - gå altid i gang i god tid, så du har mulighed for at teste nogle af øvelserne af, inden du beslutter dig for at medtage dem i din kür.


I et kür-program skal du selv lave linjeføringerne og rækkefølgen til øvelserne, dog skal der selvfølgelig være en indridningsparade og en udridningsparade. Når du nu selv står for linjeføringen af øvelserne, bør man udføre linjerne/øvelserne, så man fremhæver hestens stærke sider.


Desuden anbefaler jeg, og ofte er det sådan, at linjeføringen er symmetrisk, så man udfører mere eller mindre de samme øvelser på begge volter, så publikum og dommere næsten kan gennemskue hvad den næste øvelse i programmet er.

Derudover er det ofte en god ide at gentage nogle af de svære øvelser i programmet for, hvis det nu skulle ske, at der sniger sig en fejl ind, så har man et forsøg mere til at vise øvelsen uden fejl.


Men det betyder ikke, at man skal gentage alle svære øvelser, da det så kan forringe harmonien i programmet og desuden skal man også holde lidt tilbage med gentagelserne af de svære øvelser, så man f.eks. ikke har fire galoppiruetter på den samme volte.

Når du så har fået sammensat et program, så er det tid til at gennemride det et par gange, hvor der skal tages tid og filmes. Det er også her, at du finder ud af om programmet, har nok øvelser og er inden for tidsgrænsen.


Det kan man finde inofrmation om på Dansk Rideforbunds hjemmeside, under dressurprogrammer og så under det niveau, hvor du skal ride din kür (samme sted, som du har fundet kravene ti,l hvilke øvelser der skal være i din kür). Når du så har redet din kür nok gange, og fået det du ønsker ud af tiderne, så er det tid til at få lavet musikken til din kür.


Du skal huske at musikken starter når du markerer, ved at række hånden i vejret, inden du rider op ad midterlinjen - derfor skal du tage stilling til, hvor du vil starte programmet og det skal du også have med på filmen når I filmer programmet.


Man kan vælge at få lavet sit musik ved en af de mange virksomheder, som tilbyder det, eller man kan vælge selv at gøre det - hvis du selv gør det, er der et hav af programmer, som kan bruges til at rette musik i.


Når du skal vælge musik, er det vigtigt at finde noget musik, som passer til jer som equipage. Når dommerne skal give karakterer for musik, så dømmer de ud fra om musikken passer til takten og rytmen hos hesten i de forskellige gangarter.


Derfor er det også en god ide at have forskelligt musik til de forskellige gangarter og musik som markerer overgange og øvelsesskift, men pas på, at der ikke kommer for mange overgange i musikken - det er en hårfin balance.

Når du så skal ride dit kür-program til stævnerne, så bliver du bedømt på henholdsvis den tekniske værdi. Det er en bedømmelse af øvelserne i programmet - ligesom i et almindeligt program og du bliver bedømt på den kunstneriske værdi. Hvilket er en bedømmelse af din kreativitet - her bliver du bedømt på sværhedsgrad af programmet, musikken og koregrafien i programmet.

Så selvom der måske er lidt tid til, at du skal ride kür, så skader det aldrig at begynde at finde inspiration allerede nu. Snak med din træner om mulige øvelser og tag gerne ud til stævner for at se andre ryttere ride deres kür.

Vær endelig kreativ og tænk ud af boksen. Ellers er der kun at sige - god arbejdslyst!


Emma Skov // Hooves brandambassadør